Obiskali smo pridelovalce kakava CACAO TRACE na SLONOKOŠČENI OBALI

Ker se v čokoladnici Lucifer, kot proizvajalec čokoladnih izdelkov,  zavedamo svoje družbene odgovornosti, že vrsto let uporabljamo trajnostno pridelano čokolado, certificirano pod znakom Cacao Trace, ki zagotavlja posebno visok standard za čokolado, tako v ekološkem, ekonomskem kot socialnem smislu.

Cacao Trace je trajnostni program pridobivanja kakava, ki se osredotoča na čokolado boljšega okusa in pri tem ustvarja dodano vrednost za vse, od kmeta do potrošnika. Je projekt, ki dokazuje, da sta lahko kmetijstvo in varstvo okolja tudi pri pridelovanju surovin, kot je kakav, tesno povezana.

Da se seznanimo z razmerami v katerih delajo in živijo ranljivi pridelovalci kakava, ki nam omogočajo, da uživamo v čokoladnih okusih, smo v začetku oktobra obiskali Slonokoščeno obalo, od koder izhaja okoli 40 % svetovne pridelave in je tako država, ki pridela največ kakava na svetu. Obiskali smo plantaže kakavovcev in sledili celotnemu procesu pridelave tega slastnega sadeža. Od blizu smo se prepričali o težkem fizičnem delu, ki večinoma poteka ročno.

Pridelovalci oz. kmetje se spopadajo s številnimi razvojnimi izzivi, a hkrati pridobivajo vedno več samozavesti, zahvaljujoč trajnostnim projektom kot je Cacao Trace.

Projekt deluje celostno in na ta način spodbuja spremembe in ima resnično pozitiven učinek na same pridelovalce kakava. Neposreden stik s pridelovalci, izobraževanje in zagotavljanje spretnosti, ki jih potrebujejo za upravljanje svojih nasadov, omogočajo gojenje kakava kot uspešno dolgoročno dejavnost. Podpora pri izvajanju dobrih praks pri skrbi za drevesa, uvajanje biotske raznovrstnosti in varstvo okolja, vodijo k doseganju boljših rezultatov, boljši kakovosti in produktivnosti plantaž ter posledično višjemu dohodku kmetovalcev.

Obiskali smo centre kjer zbirajo, fermentirajo in sušijo kakavova zrna. Fermentacija je ključen korak pri zagotavljanju visokokakovostnega kakava, tako je obvladovanje tega procesa podvrženo strogim smernicam kakovosti. O tem smo se prepričali ob okušanju čokolad narejenih po različnih postopkih fermentiranja. Že sama prst kjer raste kakavovec močno vpliva na okus čokolade, različni postopki obdelave in sušenja pa še toliko bolj. Kakovostna čokolada nam tako lahko ponuja celo paleto kompleksnih in nepričakovanih okusov, od zemeljskih, začimbnih, grenkih, celo kislih, vse do nežnih, cvetličnih, sadnih, sladkih in smetanastih.

Projekt Cacao Trace zagotavlja dosleden vrhunski okus za ljubitelje čokolade, kot tudi višji dohodek za kmete. Čokoladi višje kakovosti dajejo vrednost s ‘čokoladnim bonusom’: 0,10 € na prodani kilogram čokolade se vrne neposredno pridelovalcem kakava.

Obiskali smo lokalno skupnost v vasi Abdoulayekro, kjer živijo velike družinske skupnosti, ki skrbijo za plantaže. Ogledali smo si kako lahko gojenje kakava igra pozitivno vlogo v kmetijskih skupnostih, kako podpora kmetom pomaga tudi njihovim družinam in otrokom do trajnostnega življenja. Obiskali smo šolo in porodnišnico zgrajeni pod okriljem programa Cacao Trace in v živo doživeli srčno navdušenje domačinov.

Življenjsko poučna in nepozabna izkušnja, ki nas je še bolj utrdila v prepričanju, da so kakovostne surovine, pridelane na trajnostni način ter skozi sistem pravične trgovine, vodilo in zaveza našega podjetja.